Látványosságok

a térségben

A Körös-mente, Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros egy teljes hétre, de akár egy kéthetes pihenésre is elég élményt, programot és látnivalót kínál a baráti társasággal, családdal vagy éppen párban érkezőknek. 

A Körösök szívében ízek, színek, illatok, élmények koncentrálódnak. Ezt a vidéket legalább egyszer mindenkinek látnia kell. 

A Körös-menti TDM imázsfilmjéből kiderül, miért is.

duzzaszto

Horthy István Duzzasztómű

A duzzasztó egyike a kevés megvalósult vízügyi beruházásoknak, ami a két világháború között zajlott Magyarországon, építése 1936-tól 1942-ig tartott. Mindkét nyílása 22 m széles. Átlagos vízállásnál a két zsilip fölött, 2 méter szélességben hömpölyög át a halványzöld víztömeg, hogy néhány méteres zuhanás után nagy robajjal zuhogjon az alsó mederbe. Festői látvány a tajtékos, kavargó víztömeg, amely egy-kétszáz méter után ismét csendes folyóvízzé változik. Érdemes megnézni, ha a körösparton nyaralunk. A duzzasztó alatt pergető horgászattal balinra, süllőre és csukára lehet kísérletezni.

bsztandras-jubileumi

Jubileumi Emlékház

A Kálvária-téren található épület Békésszentandrás történetét mutatja be tűzzománc képek segítségével.

godenyhalom 01

Gödény-halom

A Gödény-halom feltehetően a rézkorból származó temetkezési hely lehetett, egykori magassága valószínűleg a 15 métert is meghaladta. A halom és a környéke régészetileg védett terület. Közelében egy tanösvény került kialakításra, melynek végigjárása során megismerkedhetünk egy felhagyott homokbánya, ill. a kunhalom élővilágával, természeti értékeivel.

allatpark10

Körös-Maros Nemzeti Park – Körösvölgyi Állatpark

Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság központja mellett került kialakításra a Körösvölgyi Látogatóközpont, amelyben természetvédelmi kiállítás, széles körű programok, szolgáltatások várják az érdeklődőket. Állandó kiállítása a Dél-Tiszántúl természeti értékeit mutatja be. A két szintet elfoglaló kiállítás történeti áttekintést nyújt a térség kialakulásáról, majd diorámákon keresztül mutatja be a nemzeti park védett értékeit.

A 2014-ben megnyílt Körösvölgyi Állatparkban testközelből ismerhető meg a Dél- Tiszántúlon egykor és ma honos, illetve jelenleg is terjeszkedő állatfajok. Az Állatparkban 26 madár- és emlősfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Állatpark lakói között védett és nem védett fajok egyaránt fellelhetők. A látogatók olyan rejtett életmódot élő állatokkal találkozhatnak, mint a nyuszt, a borz, vagy a nyestkutya. Látható itt gímszarvas, őz, dámszarvas, vaddisznó, és róka is, melyek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban. A kialakított vizes élőhelyen többek között nagy lilik, nyári lúd és fehér gólya él. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon. További információk a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján találhatók.

minimagyarorszag

Arborétum és Mini Magyarország Makettpark

Magyarország legnagyobb arborétuma összesen 82 hektáron terül el. A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj valamint 250 lágyszárú növény található. A növények mellett rengeteg állat is él a kertben. Az Arborétumban található Mini Magyarország Makettparkban a látogatók felfedezhetik és soha nem látott perspektívából ismerhetik meg Magyarország történelmi jelentőségű épületeinek, hajóinak, vonatainak kicsinyített másait.

A két hektáron elterülő Mini Magyarország minden korosztályt kalandra hív: interaktív makettekkel, gombnyomással indítható, mini alagutakon, hidakon, viaduktokon átkelő vasút makettekkel, a mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlásokkal, gőzhajókkal, gombnyomásra megszólaló, hangzó épületekkel a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig, családoknak, baráti társaságoknak, osztályoknak, nyugdíjas kluboknak egyaránt különleges élmény. Mindenképpen érdemes megnézni, ha a körösparton nyaralunk!
További információk: ArborétumMini Magyarország Makettpark

tessedik-samuel-muzeum

TESSEDIK SÁMUEL MÚZEUM

A két teremből álló tárlatban a látogatók megismerhetik a város és környékének több ezer éves múltját egy régészeti és egy néprajzi kiállítás keretén belül. Megtekinthető többek között a híres háromszögfejű idol, a VIII. századból fennmaradt rovásírásos tűtartó, valamint betekintést nyerhetnek az idelátogatók a pásztorok mindennapjaiba és egy XIX-XX. századi konyhába is. Programok itt <<

ruz alkotohaz

RUZICSKAY ALKOTÓHÁZ

2015. június 2-tól ismét kinyitotta kapuit a szarvasi Erzsébet-ligetben található Ruzicskay Alkotóház. Ruzicskay György (1896 – 1993) szarvasi származású, Munkácsy Mihály-díjas, Kiváló- és Érdemes Művész képzőművészeti és néprajzi gyűjteménye keddtől szombatig várja látogatóit. 

Cím: 5540 Szarvas, Erzsébet-liget, első körönd 
Telefon: 06 66 312 042

szarazmalom szarvas

Szárazmalom

szarvasi szárazmalom Magyarországon a 19. század közepéig legelterjedtebb, ókori típusú malomtípus egyik utolsó képviselője. Azért nevezik “száraz”-nak, mert meghajtása nem vízi erővel, hanem igaerővel történt. Az alsó állású, vízszintes meghajtó kerekű szárazmalom 1836-ban épült, a Bolza család készíttette szlavóniai ácsokkal, indiai rendszer szerint. Ez Magyarország egyetlen eredeti helyén látható szárazmalma.

„Itt szállj meg, ha a környéken jársz...”

Tessedik Kincse Nyomában

Kalandtúra Szarvason

Egy kódokkal kijelölt útvonalon vezet végig benneteket a játék, amelynek során különleges helyszínek, épületek mellett haladtok el. A kalandtúra keretében megismerhetitek a település nevezetességeit, és megfejthetitek Tessedik Kincsének legendáját.

Weboldal itt >>

katalin2 setahajo

Katalin II. sétahajó

Az érintetlen környezet, a Holt-Körös nyugodtsága és gazdag élővilága hozzájárul, hogy egyedi élményben vegyenek részt a kalandvágyó turisták.

A közel egy órás út során találkozhatnak Magyarország történelmi középpontjával, az egyedi növény és fa gyűjteményéről híres szarvasi Arborétummal, valamint a mocsári ciprusok legszebb csoportja és a közel 5 éve épült Víziszínpad egyaránt felejthetetlen élményt nyújt a pihenni és szórakozni vágyó közönségnek.

Fedezze fel a Holt-Köröst, látogasson Szarvasra, a legendák földjére!  Weboldalunk <<

Szabadulószobák

Szarvason

A TitkosSzoba.hu szervezésében jelenleg három “kiszabadulós” pálya közül választhatnak a csapatok, emellett egy szabadtéri családi kalandtúrával és egy városfelfedező sétával is várjuk az érdeklődőket.

Weboldal itt >>

lovacskocsival

Lovaskocsizás szarvason

  • Ha elvinnéd a családot egy körre a Körös-parton,
  • Ha megmutatnád a gyerekeknek, hogy mekkora élmény egy lovaskocsikázás,
  • Ha eleged van az autó zajából és a kipufogó füstből,
  • Ha taxi helyett inkább stílusosan érkeznétek a Szent András Sörfőzdébe…

Akkor küldj üzenetet, vagy jelentkezz telefonon, és foglalj időpontot egy feledhetetlen lovas kalandra!

Ha szeretnétek kocsikázni, legalább 24 órával a tervezett indulás előtt jelentkezzetek be telefonon! +36/304169633  Facebook oldalunk <<

viziszinhaz szarvas

Vízi Színház Szarvas

Szarvasi Vízi Színház Magyarországon e gyedülálló építészeti megoldásként egy stilizált várkastély és egy amfiteátrum ötvözeteként épült fel 2011-ben. A Szarvasi Vízi Színházat a Békéscsabai Jókai Színház működteti.
A műsor és jegyinformáció a viziszinhaz.hu oldalra kattintva érhető el.

cervinusteatrum

Színház és Mozi Szarvas

Nyáron a Szarvasi Vízi Színház kínálatából szemezhetnek a kultúra szerelmesei, a nyáron kívül viszont a Cervinus Teátrumban élvezhetünk egy-egy előadást. Részletek: www.cervinushaz.hu

Valamint a szarvasi moziban is retrózhatunk egyet, hiszen sok vidéki szereti, mint vidék mozizást.
www.szarvasimozi.hu

magyarorszag torenelmi kozepe

Történelmi Magyarország Közepe és Millenniumi Emlékút

A történelmi Magyarország mértani középpontját Mihálfi József, szarvasi evangélikus gimnáziumi tanár határozta meg 1880 körül, amely egyben a Kárpát-medence középpontját is jelenti. Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit az 1939 óta fennálló szélmalom-emlékmű jelez. A Nagy-Magyarország mértani közepe a számítás szerint egybeesett egy akkor még működő szélmalom helyével, ezért választották ezt a formát a Holt-Körös partján emelt emlékműnek.

A történelmi Magyarország közepe a Millenniumi Emlékúton is megközelíthető. Az Emlékút az Ótemplom mögötti Körös-parttól indul, és kb. 1250 méter hosszú. Kezdetét egy székelykapu jelzi, majd felvezet a Holt-Körös körgátjára. Az Emlékút végén egy másik székelykapun át vezet a történelmi Magyarország közepének nevezett stilizált szélmalomhoz. A gáton 17 stációt alakítottak ki, s az itt felállított emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek.

Kérdésed van?

Itt tudod megírni:

Titeket mikor várhatunk?

Lájkoltad már a vendégház Facebook oldalát?

© Sissy Vendégházak | Minden jog fenntartva!

NTAK regisztrációs számok:
Sissy Vendégház: MA23083622  |  Kenderföldi vendégház: MA21003648  |  Ligeti 4 vendégház: MA22035059